Modern tatueringshistoria

August 5, 2014 / by admin

Tidigare tillhörde tatueringar bara sjömän, laglösa och mc-gäng men nu är tatueringar populära kroppsdekorationer för många människor. Det är inte bara ankare, dödskallar och slagskepp längre utan människor hittat många sätt att uttrycka sig med sina tatueringar.

Idag har den genomsnittliga kvinnan förmodligen en enhörning på sin vrist eller en fjäril fladdrande över hennes rumpa. Tatueringar har varit en del av den mänskliga erfarenheten sedan stenåldern och var närvarande i nästan varje kultur över hela världen, från de gamla grekerna och romarna till afrikaner, indianer och polynesier.

På gatorna i städer som Boston och New York vimlar det av tatuerare, men få inser att detta är mycket av den senaste utvecklingen. Många stater tog den extrema åtgärden att förbjuda tatueringar helt under 1960-talet, då hepatitutbrott uppkom. Det var olagligt att få en tatuering i New York mellan 1961 och 1997, vilket tvingade konstnärer att verka på en underjordisk bas. I Massachusetts, var tatuering olagligt ända fram till 2000, med stränga straff inklusive eventuella fängelsestraff. Idag tillåter alla stater tatuering, även om reglerna för minderåriga varierar från stat till stat. Vissa tillåter barnen att få tatueringar med föräldrarnas tillstånd, medan andra kräver en gräns på 18 år.

Det finns åtminstone en möjlig oförutsedd nackdel för kvinnor som vill få en tatuering på sin nedre rygg. Vissa narkosläkare har uttryckt oro för att ge epiduralbedövning till gravida kvinnor med tatueringar, då dessa kan kan utsätta dem för den potentiella komplikationen av att färgfragment kommer in i ryggmärgen. Risken förefaller mycket liten, särskilt för en tatuering som är äldre än några månader, men möjligheten kvarstår. Det har rapporterats att järnoxiden i tatueringens bläck reagerar ibland under MRI och kan orsaka brännskador.

Comments are closed.