Piercing

Ordet piercing kommer från engelskan och betyder genomträngning. En piercing är när man med håltagningspistol eller nål gör ett hål någonstans på kroppen och sedan fäster någon form av smycke där, oftast en ring eller ett örhänge. Oftast används metallen Titan men andra former förekommer också, exempelvis plast, kirurgiskt stål, silver och ben. För att kunna jobba som piercare krävs en speciell utbildning som både är teoretisk och praktisk. På utbildningen lär man sig grundläggande kunskaper i människans anatomi, hygien och hur man utför själva piercingen.

Att pierca sin läpp är mycket populärt värden över. Vissa bär ring i läppen för att det är snyggt medan andra har det av religiösa skäl. Hos Dogonfolket i Mali har läppiercingen en religiös anledning, de tror att världen skapades av deras förfader Noomi som vävde en tråd mellan sina tänder, men i stället för en tråd så kom rösten ut. I Centralafrika gör de såkallade labretpiercingar där läppen tänjs ut så mycket att stora lerplattor sätts in. Hos Aztekerna och Maya indianerna var det bara högstående män som bar piercingar i läppen, ofta smyckade de sig med vackra och dyrbara guldsmycken.

Pierca näsan har människor gjort i 4000 år. Hos Beduinerna avslöjar nässmycket familjens välfärd. Smycket ges till kvinnan vid giftemålet och är hennes egendom om paret skulle skiljas åt. I indien piercas ofta vänster näsborre hos kvinnan då det finns en tro att detta gör barnafödslar enklare. Ibland bärs näsmycket sammanlänkat med en piercing till örat.

Pearcing i tungan

Pearcing i tungan

Tungpiercing är en gammal ritual som utövades av Azteker och Mayaindianer. De piercade tungan för att samla blod som de kunde offra till sina gudar, dessa piercingar var dock inte permanenta. I västvärlden är tungpiercingen en av de populäraste.
I västvärlden blev först näspiercingen populär bland hippies som reste till Goa i Indien i slutet på 60-talet. På sjuttiotalet snappades piercingsmycket upp inom punken och inom gaykulturen. Senare på 90-talet blev den mer avancerade och kliniska piercingen mer vanlig, främst inom ravekulturen. Hos dagens ungdom är piercingen en del av mainstreamkulturen där även mer avancerade och udda piercingar blivit mer vanligt och accepterat. Flera kändisar inom film och musikbranschen bär piercings. Lenny Kravitz är cool i sina piercings i bröstvårtorna och i näsan. Janet Jackson har också piercad bröstvårta. Madonna och Cher har piercat sina navlar.

Att pierca naveln är något som inte förekommit i de äldre kulturerna och är i dag främst vanligt bland kvinnor. I dag har det också blivit allt mer vanligt med intimpiercingar som exempelvis piercing i klitoris. Denna piercing är inte helt riskfri och den kräver att man har en tillräckligt stor klitoris, dels för att få plats med själva smycket men också för att undvika att vävnaden i klitoris sammandras. Den flesta andel kvinnor bör inte ha denna piercing. Det finns också risk för bestående nervskador. Att pierca bröstvårtorna däremot är inte lika riskfullt och har den gynnsamma effekten att den gör bröstvårtorna både känsligare och större vilket många upplever som attraktivt. Piercingen gjordes av den anledningen av modemedvetna kvinnor i Paris och London på 1890-talet. Av samma anledning står sig piercingen än i dag.