Scarification

Scarification innebär skapande av ärr på huden under kontrollerade former. Det är en form av kroppskonst som skapas av utbildade kroppskonstnärer. För att skapa ärren används bl. a skalpell, skrapning eller också kan man bränna/märka in ärren. Såren som bildas läker och bildar till slut ärren. Scarification är ofta mer synlig på en mörk hy än en ljus. När man gör en scarification så kan kroppen reagera med att frisläppa endorfiner som gör att man känner sig euforisk, upprymd. Scarification är inte en konstform för detaljer, det finns mycket som påverkar slutresultatet på en scarification. Bl.a hudtyp, hur djupt man skär under processen men också hur personen tar hand om sitt sår rent hygieniskt. Därför är ofta designen på en scarifikation mycket enkel med tydliga linjer vid ett motiv. Det händer också ofta att ärren sprider sig vid läkning så motivet kan komma att ändra sig lite, och ibland mycket.

Det finns många olika former av scarification bl a så kan man dutta bläck i såren så uttrycket blir detsamma som vid en tatuering. En något ovanligare form är ”packing” som är mycket vanligare i Africa än i västvärlden. Packing är när aska eller något annat material packas in i såret och skapar ett tydligt utbuktande ärr när kroppen försöker driva ut den främmande massan ur huden.

Det finns estetiska och religiösa själ till varför människor skaffar sig en scarification. Stammarna i västafrika exempelvis, använder sig av scarification för att markera viktiga händelser i livet. Bl. a så märks puberteten, bröllop och barnafödslar ut. Kvinnor gör scarifications på sina magar för att märka ut att de är redo att bli mödrar. Kvinnans förmåga att uthärda smärtan som de innebär att skapa ärret visar att hon också är redo för den smärtan som det innebär att föda ett barn. I norra Gahna använder sig vissa grupper av scarification för att bota sjukdomar som exempelvis lunginflammation och magont. Många stammar i Africa märker ut sin stamtillhörighet med ett speciellt ”marking”.

En annan form av scarification är ”branding” som liknar sättet när man märker ut boskap. En form är att hetta upp ett stycke metall i önskad form och bränna fast det på huden. Denna form är dock inte så vanlig på grund av att den är svår att få in önskvärda detaljer då läkningen oftast sprider sig. Denna typ av Branding användes förr till att märka ut och straffa slavarna men också till att straffa kriminella.

I dag används andra mer exakta tekniker. En teknik är att hetta upp ett metallverktyg med en gasbrännare och utföra ”brandingen” bit för bit. Läkningen sker då under mer kontrollerade former och kan designas med mer detaljarbete. Laser Branding är ett revolutionerande tillvägagångssätt i ”body modifikation”. Metodens tekniska termkallas elektro Branding och innebär att man med hjälp av medicinsk laser skapar precisa märken i huden. Metoden är mycket säkrare än andra tillvägagångssätt eftersom det går att ställa in hur djupt lasern ska skära i huden. Metoden gör också att mycket lite av området runt om blir skadat, och därför blir läkningen mer exakt.

Det finns risker i att skaffa sig en scarification och infektion är den största faran. Det är väldigt viktigt med hygienen efteråt, och utövaren av en scarifikation måste vara väl insatt i mänsklig anatomi för att inte skada huden för mycket genom att bränna för länge eller skära för djupt. Scarification är inte lika populärt som tatueringar och det är därför svårare att hitta duktiga och kunniga inom området.